Nedräkningen: Receptet (1 dag kvar)

1 dag kvar till valet och jag vill dela med mig av ett recept mot politisk depression, mot känslan av litenhet i ett större system, mot kontaktlöshet i relation till de partier som ber om ditt förtroende idag. Jag tänker att jag delar det redan nu, då jag av erfarenhet vet att behovet kan komma mycket snabbt. Känner du inte alls att du tillhör riskgruppen kan du sluta att läsa här, annars fortsätt, jag har prövat det själv och lovar att det fungerar. Effekten är kraftfull och snabb. Jag minns valkvällen för fyra år sen när resultatet stod klart om fortsatt borgerligt styre. Känslan var tung och det att rösta en gång vart fjärde år och däremellan bara tycka kändes futtigt maktlöst. Den möjligheten var inte längre nog. Jag ville komma närmare, förstå bättre, ha möjlighet att påverka mer och helst med omedelbar start.
Att det är partiernas medlemmarna som fattar beslut om politiken och väljarna som sedan fördelar makten mellan dem var ett faktum jag tidigare bara tänkt på flyktigt. När jag nu stannade upp i konsekvenserna litet längre stod det tydligt: jag var inte bara redo, jag behövde ett medlemskap. Men i vilket, och hur skulle det gå det till? Jag gjorde en lista över de partier jag gärna sett hade fått fler röster i det val som just var förbi. Det blev tre. Samma kväll blev jag medlem i dem allihop. Det var en intressant resa att parallellt bli mottagen som ny medlem i tre olika partier samtidigt. Var jag någon som skulle läras upp eller hade jag något att själv lära ut? Var jag en tilltänkt kugge i ett redan färdigbyggt maskineri eller var jag en möjlig arkitekt i ett framtida bygge? Jag läste, tänkte, bollade med mina övertygelser och jämförde dem mot varann. Ett år senare valde jag att stanna kvar i ett.
Jag gick på mitt första möte som var ett årsmöte. Det var kväll och en av de andra medlemmarna hade lånat matsalen på en skola i ett kvarter nära där jag bor. Jag fick en smörgås, möteshandlingar och vänliga hej. Jag noterade min oro över att veta för lite, säga nåt som andra i rummet skulle avfärda som korkat, som en löjlig självklarhet eller att jag helt enkelt skulle tycka fel. Inget av det hände. Mötet började och befintlig styrelse reste sig upp och sa hej. De var mestadels yngre än jag och tjejer, mina fördomar om maktfördelningen i det ålders- och könsblandade rummet kom snabbt på skam. Styrelsen välkomnade till mötet och berättade nogsamt hur det skulle gå till och presenterade senare den föreslagna planen inför kommande år. Alla påmindes om möjligheten att föreslå nya idéer och bidra till de aktiviteter som redan fanns som plan. Tonen var varm, nyfiken och tillåtande. När mötet var slut kände jag mig viktig och glad. 1 dag kvar och receptet kan sammanfattas mycket kortare:
Tag en dos fortsatt vilja att påverka och blanda med den energi du är beredd att ge. Välj ett parti utifrån valfri metod. Kör! Existerar inte det parti du kan tänka dig bli medlem i, starta ett nytt. Ångrar du dig längs vägen, byt. Det är enkelt och bygger både utveckling och hopp. Hur du sedan väljer att rösta när du väl står i båset är helt din egen sak. Så varsågod! Från mig till dig. Känner du fler som kan ha användning av receptet som ju på inga vis är mitt, sprid det gärna vidare.

Share

2 thoughts on “Nedräkningen: Receptet (1 dag kvar)

  1. Pingback: Den fortsatta nedräkningen: Politiken (1455 dagar kvar) | rindå.se

  2. Pingback: Nedräkningen: Hundraåtta dagar och fyra ord | rindå.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>