Nedräkningen: Tågresan (32 dagar kvar)

32 dagar kvar till valet och jag åker tåg. Stockholm – Norrköping. Funderar på varför jag gillar det så mycket. De uppenbara: Vyn utanför fönstret, sjöar, skogar, myrland, en eftermiddagsbjudning i solen. Svisch. Den nästan försvinnande lilla klimatpåfrestningen. Att min fulla koncentration kan läggas på annat än att förflytta mig framåt. Men också: Det gemensamma, storslagna. Att rälsen jag åker på lagts för länge sen. Stora genomtänkta system över stock och sten. Varje del av resan längs uttänkt och genomförd väg, spåret som börjar vid resans start och leder hela vägen dit jag ska – självklart och elementärt, ändå märkvärdigt. Att det kräver anpassning till varann, en planerad och respekterad kö av plats på spåret. Romantiserar jag? Kanske, men bara till en del. Flyg behöver såklart också planering och noggranna system även om det rent fysiskt bara är en kort asfaltsstump vid start och resans slut. Tillbaka till tåget. Det monumentala, konkret tunga, långsiktigt långsamma, gemensamt delade. Kanske är det därför tågtrafiken passar så dåligt i högerpolitik? Snabba växlingar, konkurrens och tävlan. Tänk om det är därför jag så särskilt gillar tåget? En fysisk gestaltning av den politik jag längtar så.
Som sagt och skrivet, 32 dagar kvar idag.

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>