Nedräkningen: Ramsan (33 dagar kvar)

33 dagar kvar till valet och jag tänker på den där FI-ramsan ”Ut med rasisterna, in med feministerna”. Är den så bra egentligen? Jag tänker att den riskerar att producera en bild/självbild av att dessa positioner aldrig överlappar. Olika grader av rasism bor nog i de flesta av oss, i alla fall i mig hur lite jag än önskar att så vore och hur mycket feminist jag än känner mig som. Tänker också att formuleringen riskerar att flytta fokus från vad vi gör till vad vi är (eller påstås vara) på ett inte så lyckat sätt. Vad jag gör kan jag ju ändra, till exempel rasistiska handlingar, svårare är att åstadkomma en förflyttning när det kopplas till själva varat. ”Ut med rasismen, in med feminismen” skulle för mig vara en väldigt mycket bättre formulering, hur kommer det sig att att FI inte valde den?

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>