Dialog-med-såväl-vän-som-främling-metoden

Ägnar morgontimmar åt att ge mina perspektiv på, och gå i dialog med, främlingar och medmänniskor som väljer att sprida rasistisk propaganda och/eller i mina ögon andra aggressiva påståenden i sina facebookflöden. Tacksam för copypaste-funktionen och för facebooks generösa upplysningar om vilka som delat vidare till exempel bilden där stöd till invandrares svenskaundervisning ställs mot gamlingar på äldreboendens brist på kokta ägg till frukost och sylt och grädde till pannkakorna. Kan tyckas vara en retoriskt enkel ekvation lätt att genomskåda men kommentarerna och delandet räknas i tusental. Då jag tror att dialog och kontakt är en väg framåt väljer jag den tidsprövande men samtidigt mycket konkreta dialog-med-såväl-vän-som-främling-metoden. Det slår mig hur påståendena många gånger står helt okommenterade, alltså varken gillade, motsagda eller påhejade av delarnas egna vänner i flödena och jag känner mig nöjd över mitt beslut att i högre grad ägna mig åt direktdialog i de kommentarsfält jag förut såg till att snabbt bläddra förbi för att slippa möta de i mina ögon ofta aggressiva tongångarna.

Ur perspektivet möjlighet att möta andra, att bättre förstå deras synvinkel och i det mötet ge sin egen syn på saken, lever vi verkligen i den bästa av världar utrustade med de allra finaste av verktyg och arenor. Facebook, twitter, tidningarnas kommentarsfält, mobiltelefoner, datorer, gator och torg. Må vi vila från dem bara när vi verkligen behöver och låt oss sedan använda dem i uppriktigt syfte att mötas och bättre förstå varann.
Jag tror vi blir smartare då.

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>