Det Sverige jag vill leva i

Läser just att Jonas Hassen Khemiris öppna brev till Beatrice Ask som jag och många andra delat under dagen är DN:s mest facebookpublicerade artikel någonsin med 60.000 delningar. Läser i samma text att den näst mest delade artikeln (27.000 gånger) är den där en annan Margareta Winberg än den tänkt inbjudna tidigare ministern Margareta Winberg råkade bjudas in till Rosenbad på middag och som på ett självklart vis valde att tacka ja, komma till och sedan välkomnas in till en helkväll med ministrarna. En kontrast värd att reflektera kring och därefter påminna sig om att det är vi och bara vi som skapar det samhälle vi vill leva i – genom politiska beslut och i vardagsmöten med varandra.

Den första texten beskriver ett Sverige upptaget av gränser och skillnader mellan dig och mig, vi och dom. Med passkontroller i vardagen sorterade utifrån utseendet på våra kroppar, misstänksamma blickar från förbipasserande. Skillnader i tillvaron som står skrivna redan i våra föräldrars födelseattest.

I den andra texten beskrivs samma land, där en samling ministrar med gott humör välkomnar en felinbjuden 67-årig pensionär från Sundbyberg, och som med självklarhet inkluderar henne på middagen och i efterföljande gruppfotografering. ”Är jag bjuden, så är jag bjuden”, konstaterar Margareta Winberg från Sundbyberg när DN-journalisten frågar henne om hennes val att delta. Och just så blev hon alltså välkomnad. I ett land där ett möte mellan en enskild medborgare och de folkvalda i maktens korridorer också kan vara lika nära som ett felskickat brev på posten.

Detta sker alltså samtidigt, i samma land. Jag vet vilket Sverige jag vill leva i.

Share

2 thoughts on “Det Sverige jag vill leva i

  1. Efter ett helt riktigt påpekande från en facebookvän om att detta inte är två exempel som möjliggör en rak jämförelse vill jag understryka att jag absolut ser det också. Det är på inga vis en självklar jämförelse och tåls absolut att vända och vridas på. Vilket är klokt att göra. Trots sina gemensamma nämnare med ministrar och landstillhörighet är det texter av olika ton och syften, den ena såväl litterärt, reflektionsuppmanande och politiskt vass, den andra en bagatell, en rolighet men också en för mig fungerande väg till hopp. Jag är mycket tveksam till om Sundbybergs-Winberg hade blivit lika varmt omhändertagande med ett annat ursprung, språktillhörighet, klädsel, könsuttryck, kroppsform, funktionsförutsättningar, etc. Eller rättare sagt känner jag mig rätt övertygad om att hennes chanser att släppas in i Rosenbad hade minskat drastiskt i annan skepnad än den vita 67-åriga pensionär som här var fallet. Inte desto mindre skedde det som hände och det i sig fyller mig med hopp. Ett hopp som jag behöver. Genom att lyfta ett gott exempel, som för all del skedde i en särskild kontext för en specifik (och i vissa avseenden sorts) person, kan det också bli möjligt för andra. Det är min övertygelse. Ett lika giltigt påstående hade alltså varit att det ju är typiskt att en vit snäll tant släpps in på middag i Rosenbad medan en mörkhyad snäll yngling blir stoppad och passkontrollerad. Jag ser det. Men här och nu ger mig ett sådant konstaterande inte alls den påminnelse om människans förmåga till godhet och nyfikenhet inför en främling som jag här och just nu behöver. Jag vill tro på möjligheten och göra det bästa jag kan för att jag och alla människor omkring mig med självklarhet skall bemöta varandra med samma öppenhet, nyfikenhet och värme som exemplet med Margareta Winberg från Sundbyberg här. Vi, och då menar vi människor, bär på den förmågan. Jag vet det.

  2. Jag måste säga, att bilden med Margareta Winberg från Sundbyberg och Olof Johanssons härliga skratt (som nästan hörs) .., fyllde mig mig sådan otrolig glädje!

    Inte vet jag riktigt varför heller .., kanske för att det vittnar om en slags medmänsklighet hos den som bjudit in …, många hade nog sagt tack-och-bock-men-du-är-inte-bjuden, även till en vit tant från Sundbyberg, bara för att det inte passade sig.

    Och inte bara medmänsklighet, utan även humor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>