Flodhästen gäspar inte

När det gäller flodhästar gäller det att hålla sig på behörigt avstånd, men med rangern Andrews (som kan nästan allt här i bushen) känner jag mig trygg även då han leder oss ändra fram till strandkanten. Flodhästar håller sig vanligtvis rätt fredliga i vattnet och så länge de befinner sig där behöver vi inte oroa oss, säger han samtidigt som jag ser hur han hela tiden snabbt pejlar med blicken fram och tillbaka över floden för att hålla koll på var alla de väldiga djuren i flocken framför oss är. De kan väga upp till fyra och ett halvt ton vilket får dem att tillsammans med noshörningen dela andraplaceringen om tyngst på land. När de öppnar sitt väldiga gap är det inte en gäspning vi ser utan en demonstration i att de kan bita av dig på mitten om så skulle behövas. När du ser det hända vet du att flodhästen framför dig tycker att du nu kommit för nära och det är klokt att ta några steg bakåt igen. Med Andrews händer aldrig detta, men tidigare när vi mötte dem med bilen. Gapbilderna nedan är från då.

Den minsta i flocken har ännu ett rätt tandlöst gap, men följer de storas exempel var gång:

Share

2 thoughts on “Flodhästen gäspar inte

    • Det ser rätt konstigt ut faktiskt, nu när jag tittar närmare. De största ska vara där nere, det vet jag, men nog borde det vara några litet större där uppe, i ett större format än de små pyttetgaddar jag ser i övergommen nu. Kanske har den bitit i nåt hårt och tappat dem, eller är ännu en unghippo som väntar på att de i överkäken också ska växa ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>