Nya hyenor till världen

Den där hyeanalyan som var något av det första vi såg här i Makalali dög inte. Om det var lyan i sig, dess placering eller att vi lyste med vår strålkastare rakt in i boet vet bara hyenorna, i vilket fall valde de att flytta till en bättre. Som nu också vi hittat. Dagens morgontur gick dit då det berättats att en av hyenamatriarkerna helt nyss fått smått, med lite tur skulle vi få en skymt av någon av de små. Och tänka sig sån tur vi hade. Två av de minsta, antagligen födda i söndags, och ytterligare en liten fast betydligt större hängde runt den stora honan som mestadels låg ned med ungarna kravlandes omkring henne. Någon gång klev hon upp med ungarna följande henne i hasorna, de snart veckogamla ännu på vingliga ben. Ibland bestämde de sig själva för att ta en tur själva i buskaget kring lyan.

Nu undrar jag om det heter valpar, S tror att det nog gör det men håller med mig om att det inte är helt logiskt. Hundar har valpar och hyenan är ingen sån. Rent biologskt är de betydligt närmare kattdjuren, men mest är de väl sin egen. De lever i matriarkat där samtliga honor i flocken är överordnade hanarna och har kraftigare käkar än något annat djur här i reservatet, kanske i hela världen. Hur som helst tuggar de i sig både hull och hår av de djur som de eller någon annan dödat, även inkluderat själva skelettet vilket färgar bajset vitt som krita.
Mamma hyena

Vingliga ben

Liten hyena med dreglande mor

Share

2 thoughts on “Nya hyenor till världen

    • Alltså de var så söta att jag ville ta med dem hem allihop, men så tittade jag på mammans starka och dreglande käftar och kom på andra tankar. Och dom blir jäkligt stora när de är vuxna, mycket större än jag trodde faktiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>