Full pott – leopard funnen

Det är faktiskt inte riktigt klokt. Efter att ha varit på plats i knappt en vecka, har vi redan fått se alla de åtråvärda fem. Big five är alltså beteckningen på lejon, noshörning, elefant, afrikansk buffel och leopard – vilka vi nu alla fått möta, i just den ordningen. Leoparden, som av alla anses vara den svåraste, blev också den sista att prickas in.

Varje gång någon av alla rangers i reservatet ser en av dessa fem rapporterar denne i radio och gör det möjligt för andra – i huvudsak safarifolket som med bara några dagar i reservatet vill pricka av så många av de stora vilda som möjligt – att köra dit med sina bilar och titta. Jag är mycket nöjd att jag inte ingår i denna lätt hetsiga bingoaktivitet, även om jag så klart också själv räknar djuren jag ser och längtar efter nästa. Jag kan inte låta bli att notera hur det vid varje tillfälle är vi som först fått syn på det åtråvärde djuret, och i våra lätt skruttiga bilar själva mycket nära och i stillhet med djuren, inväntar de betydligt lyxigare åken med gäster från de dyra safariloudgarna vilket sen ofta får djuren att för tillfället lämna platsen.

Här ligger hon alltså. Den för oss så efterlängtade leoparden. En hona som samma morgon tagit en stor impala vilken hon sedan dragit den under en buske där vi först såg henne. För att inte avslöja sitt byte lade hon ett stenkast längre bort. Helt makalöst vacker och jag konstaterar igen hur också de erfarna rangers som leder oss liksom tappar andan en aning vid ett möte som detta. Vi satt länge och bara tittade på henne, och hon på oss, innan Dean plockade upp radion och gav sitt utrop i vetskap om att det värdefulla ögonblicket snart skulle vara över.

Share

3 thoughts on “Full pott – leopard funnen

    • Ja mamma, grymt mäktigt. Att vi skulle komma så nära djuren som vi gör trodde jag aldrig innan jag kom hit, och att de förhåller sig så lugna till att vi är där.

  1. Pingback: När du möter en flodhäst som vill döda dig | rindå.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>