Omringade av elefanter

Igår var det dags att följa med rangern Dean för att se om vi kunde hitta någon av de fyra elefanthjordar som lever i Makalai och se var de befann sig och hur de mådde. Vi åkte länge längs vägarna, det gör vi ofta, och varje ny ledtråd bygger upp spänningen inför det möte som eventuellt väntar oss. I det här fallet ett där barken blivit nyligen äten av, spår från deras gigantiska fötter och färskt bajs. När vi åkt i över ett par timmar och det precis börjar skymma får vi syn på det vi sökt efter. Flera elefanter står i ett snår på andra sidan av en öppnare yta och helt snart skall vi förstå att hela hjorden är samlad. Elefanter leds av matriarker och just denna av Queenie, en av de stora elefanthonorna i reservatet. Den här kvällen är även en av de stora hanarna närvarande Bombyx, som i vanliga fall rör sig utanför flocken, och ytterligare någon yngre hanne på plats.

Det prasslar snart i varenda buske och innan jag hunnit ta in att vi faktiskt hittat de första tre, har vi snart elefanter runt omkring oss från alla håll. Elva stycken närmare bestämt. Shit vad dom är stora. Enorma! Det känns som att jag aldrig varit nära en elefant tidigare trots att jag så klart sett dem på zoo flera gånger. Den känslan gäller för övrigt alla mina möten hittills med djuren här.

Elefanter är det enda djur vi möter som kan vara farliga trots att vi sitter kvar i bilen eftersom de ganska enkelt, vid eventuell humörsvängning, kan besluta sig för att tippa omkull bilen och därefter gör det mycket fort. (Vilket i sig är snudd på obegripligt då bilarna vi åker i verkligen är rätt stora.) Därför lyder vi alla i bilen ranger Dean omedelbart när han säger åt oss att sitta blick stilla efter att en av de riktigt stora djuren långsamt men mycket målmedvetet rör sig i vår riktning. Han reser en hand och säger med stark men vänlig röst, ”go away”. Elefanten reser omedelbart snabeln som ett tecken på att den har hört, men väljer att inte omedelbart lyda den mänskligt formulerade ordern. Som för att visa vem som ändå har sista ordet går den nära nära förbi, kanske två meter från bilen, längst bak precis där jag sitter innan den möter upp med ytterligare en bjässe. Jag hör hur den svingar sin snabel, men lyder rangerns order och försöker sitta blick stilla. Ännu ett sluta-andas-ögonblick är förbi, Dean startar jeepen och vi kör hemåt igen.

Share

14 thoughts on “Omringade av elefanter

    • Jovars, men det bör tilläggas att med de erfarna rangers vi hela tiden följer här har jag hittills aldrig känt mig på riktigt otrygg. De har grymt bra koll på hur olika situationer bäst hanteras. Djur på teve är också bra.

    • Ja Maud, alldeles makalöst var det. Och med den goda guidning till vad som hela tiden händer var det extra häftigt att se hur de samspelade med varann, vilken elefant som har vilken roll i flocken och hur de också beter sig olika i relation till oss. Den lille elefanten spelade liksom litet allan, imiterade hur han vid tidigare riktiga faror hade sett de stora djuren göra och försökte visa sig stark, körde huvudet i ett stor stubbe som inte rörde sig ur fläcken, sparkade jord och försökte slänga iväg en sten som han dock råkade pricka sig själv med i huvudet istället. Rangern berättade hur viktigt det var att inte respondera på det, att det finns reservat där man tyckt att det beteendet är så kul att man uppmuntrat det roliga i att tex se dem följa efter bilen när man kör, en lek som de gärna är med på själva. Den leken fortsätter elefanterna gärna med hela livet ut sen men är mindre kul för de som sitter i bilen när de börjar väga uppåt 6 ton istället. Så vi höll oss lugna, men fnissade i smyg. :-)

    • Det finns mycket att avundas på den här resan. Helt omöjligt att fatta att vi ännu inte varit här en vecka ens. När jag skriver här på bloggen är det svårt att välja bland allt som händer och hänt. Och du har fler stora djur att vänta… :-)

  1. Pingback: Full pott – leopard funnen | rindå.se

  2. Pingback: Födda i bushen | rindå.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>