Städa i skogen

Idag hade vi sovmorgon och började inte arbeta förrän 6.30, en sån lyx! Detta för att dagens första pass inte involverade djur utan röjning av vegetation längs några av vägarna i reservatet. Det är ett verkligen ett myllrigt vägsystem i reservatet, där vi rör oss fram med bilarna. Faktum är att vi för bilarnas skull hade kunnat köra nästan var som helst, de rör sig bokstavligt ganska lätt över både stock och sten, men för att skydda vegetation och smådjur är det viktigt att bilarna till största grad väljer att hålla sig på vägarna.

Efter att två dagar i rad ha mött lejon på mycket nära håll (ja, jag har ännu bara berättat här på bloggen om den första) är det en rätt speciell känsla att kliva ur bilen och med sågen fokusera på de träd som växer intill, stenar som rullat upp och grenar som fallit ned på vägarna. Skyddslös och väldigt liten går jag med mitt trädgårdsverktyg längs vägen, men aldrig längre bort än att jag ser bien och alltid i sällskap med andra. Så lyder instruktionerna. Jag hör en gnu muttra i ett buskage en bit bort, men det är allt.


Lukas, George, Tim och Rezhin.


Rezhin och Lukas.

Den stora utmaningen i väghållningen är elefanterna vilka gillar att välta träd och inte sällan över vägen. Det som då sker, om inte trädet undanröjs, är att jeeparna som behöver passera börjar köra runt det välta trädet istället och snabbt bildas nya slingriga vägsträckor med olika grader av kaos som följd. Vi var i en del av Makalali igår som förvaltas av andra parkägare än Siyafunda (vilka vi arbetar för) som lider av den olyckliga kombinationen många röjiga elefanter och dålig väghållning. Följderna var minst sagt oordnade. Men som sagt, idag med ranger Lukas i spetsen och Siyafundas pigga och starka volontärer hålls ställningarna i schack.


Tim och Lukas sågar upp ett elefantvält träd av den mindre sorten.

Share

3 thoughts on “Städa i skogen

  1. Pingback: So long Siyafunda! | rindå.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>