Tidig start

När jag var liten brukade jag följa farmor till julottan på juldagen (jag älskade att se på hur kyrkfolket med stegar tända alla ljus i kronorna från taket) men sedan dess har jag nog aldrig gjort en så tidig uppgång dagen efter ett julaftonsfirande. Men igår var det dags igen. Redan kl. 4.50 ringde mobilen och en dryg halvtimme senare bar det iväg. Så ser morgonrutinen ut. Vi har alla olika uppgifter i bilen, att spana efter och dokumentera olika sorters djur. Jag känner mig mycket nöjd över att ha tilldelats rovdjursansvaret, eftersom det är så sällsynt. Vilket i praktiken innebär att jag får möjlighet att åka med och mest se hur andra gör innan det för egen del är dags för någon mera omfattande kategori. S däremot har tilldelats General sightings vilket tvärt om innebär att han skriver nästan hela tiden, för nya djur dyker idag upp bakom nästan varje sväng.

Vi introduceras innan avfärd till systemet av kartor och tabeller.

Att fler ögon ser bättre än få är en viktig princip i jeepen. Alla spanar åt olika håll, pekar och hjälper varandra hitta rätt med blicken. Här Olga och Nezhin.

Bland det första vi ser är ett gäng zebror. Observera att klockan är typ sju på morgonen här på bilden. Gryningen sker fort här och vips så är det dag.

Jag lär mig att en av de praktiska funktionerna med zebrans ränder är att det funkar som ett slags fläktsystem i mötet med solens strålar. När de svarta ränderna absorberar ljuset, och det vita stöter ifrån bildas en lätt luftturbulens runt hela kroppen. Fantastiskt fiffigt.

Stefans lista tecknas full innan morgonens pass är över. Min är ännu behagligt tom. Dagens tur har gått längs en så kallad Set route där samma tur körs igen, samma dag varje vecka, för att på så vis kunna se förändringar över tid.

Share

3 thoughts on “Tidig start

  1. Pingback: Natt under södra hemisfären | rindå.se

  2. Pingback: So long Siyafunda! | rindå.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>