Ny dag, ny kunskap

Jag har bestämt mig för att varje dag fram till avfärden den 23:e december lära mig nåt nytt om resemålet. I förrgår lärde jag mig att det finns sex vilda kattdjur dit vi ska, det var S som lärde mig. Fyra av dem lyckades jag gissa rätt på – lejon, gepard, leopard och vildkatt. De två andra hade jag aldrig hört talas om – serval och caracal. Nu visar sig dessa vara grymt coola och jag är glad att de finns med bland dessa sex. Det visar sig också vara så att åtminstone cervalen stundom hålls som husdjur och caracalen så åtminstone i ett fall. S och jag kollar youtubeklipp med den som alltid dubbla känslan av att önska dem friheten och samtidigt den starka viljan att äga dem själva. En av varje sort.

Gårdagens nya kunskap kom också från S. (Jag måste börja göra mer research själv, det här duger inte.) Det handlade om elefanter och om den strategi parken vi ska vara i valt för att elefantstammarna inte skall bli för stora. Jag trodde att det fanns för få elefanter, men så visade det sig alltså inte vara, åtminstone inte i detta fall. Om de blir för många välter och äter de nämligen träden i för hög grad och förvandlar savannen till öken. Typ så i alla fall. Hur som helst så leder alltså detta till att det på vissa ställen äger rum legaliserad jakt på elefanter, till exempel i Kreugerparken som ligger nära där vi ska vara. Metoden de istället valt i den park vi ska vara är selektiv sterilisering vilket ju låter betydligt bättre. Även de elefanter som klassas som ”för många” får alltså leva vidare som individer, men utan att göra sig fler.

Idag har jag ännu inte lärt mig något nytt, men tror bestämt att det ska bli namnet på den park vi ska vara i. Makalalireservatet, så heter det. Ma-ka-la-li. Inte helt lätt, men ju på inga vis omöjligt heller. Tusan vet varför jag haft så svårt att få det att fastna.
Nu sitter det hur som helst – Makalalireservatet.

Share

4 thoughts on “Ny dag, ny kunskap

 1. Hej!
  Ramlade in här efter att ha läst din kommentar på Siyafundas status… Kan inte låta bli att skriva ett par ord eftersom jag själv var där dom två sista veckorna i september. Man tycker man förbereder sig men tusan, det är hundra gånger bättre än man någonsin kan tänka sig!!! Redan första förmiddagen hade jag en känsla av att -Får jag inte se något mer på två veckor så är jag helt OK med det! Fantastiskt!!!
  Jag hoppas och är helt säker på att du kommer få en makalös upplevelse. Lycka till med fotandet. Ska absolut titta in här och se vad du får uppleva.
  Själv planerar jag min Borneoresa men vill gärna återvända till Makalali.(och om du trodde det var svårt att uttala kommer du få åka till en pub med ett riktigt tungvrickarnamn… ;-) )
  Mvh Anna Liesén

  • Anna, så roligt att läsa dina ord! Att dina upplevelser av Siyafunda och volontärskapet är så positiva. Varken Stefan eller jag har gjort en liknande resa förut och resfebern går i sköna vågor. Tänk att du redan tagit sikte på nästa tripp, till Borneo. Det låter fantastiskt. Hör gärna av dig och berätta om hur det var, vi kommer att vara nyfikna.
   Stort tack för att du skrev. Varma hälsningar.
   / Joakim

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>