Inte som hemma

Det här med att stora delar av Kiruna skall flyttas. Oupphörligen fascinerande.
När jag frågar den unga hotellreceptionisten om hur det känns, lägger hon för ett ögonblick undan den putsade servicetonen i sin röst, och svarar mig allvarligt.
– Det kommer ju inte att kännas som hemma.

Hur bevaras historien om de små platserna? Om utsikten över torget från övervåningen från Folkets Hus, om bänken intill kiosken med den stora colaflaskan på taket. Det vilar ett extra stort ansvar för minnet hos människor som lever på en plats som blir till ett hål.

(Nordösterut, Kiruna, november 2011)

Share

2 thoughts on “Inte som hemma

  1. Lustigt! Jag ramlade in på din blogg via FB och din pappas inlägg där. Och just i det här inlägget ser jag det höghus där jag bodde under en period i Kiruna. Högst upp på åttonde våningen, men med utsikt åt andra hållet, dvs mot hela eliten i den svenska fjällvärlden, med vintermorgnar där Kebnekaise färgades rosa.

    • Wow, en sån rolig slump med huset. Och en sån upplevelse och erfarenhet att ha bott just där. Jag fantiserade om just det under mina tre dagar där i november. Kombinationen fjäll, gruva och den märkliga plats som är Kiruna med vidderna runtomkring fungerar som en magnet på mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>