En stor liten sjöjungfru

Jag går till Dramaten och förstår att Den lilla sjöjungfrun inte alls handlar om det mod och uppoffringar som krävs för att möta livets stora kärlek, en skenbild jag har Disney att tacka för. Tvärt om understryker föreställningen livets kompromisslösa krav på att möta det som något mycket större än de irrrvägar som normens pilar pekar mot, att förstå och ta på allvar det högst individuella och att avkoda vår inre längtan från vad vi kanske först tror oss höra där. Först då rör vi oss mot en helhet.

Till på köpet är det en föreställning som innehåller den alltid lysande Malin Ek, en komisk skruv hos Anna Björks gestaltning som får mig att tänka på Lena Nyman, en lika enkel som storslaget brilliant scenografi (Sven Dahlberg) med full användning av vridscenen som jag älskar och ett ljus- och ljudarbete (Linus Fellbom resp. Leif Jordansson) som flyttar havsytan att högt ovanför tredje radens balkonger.

Tre föreställningar kvar. Värda att köa för.

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>