Partipolitisk gryning

(Riksdagshuset speglar sig i Strömmen, augusti 2009)

Jag kommer aldrig att glömma årets riksdagsval. Det var nåt som hände då. I mig, och runt mig. Jag som aldrig tidigare engagerat mig partipolitiskt, men nu, en rörelse, nåt nytt. Veckorna strax innan, precis under, och efteråt. Kommer du ihåg? Samtalen på bussen, i lunchrummet, twitter? Förändringar med långt längre konsekvenser än valresultatet som blev som det blev. Känslan av en partipolitisk gryning, ännu så svagt rodnande i horisonten att den för många är svårt att se. Likväl finns den där.

Just nu står Socialdemokraternas politik extra högt på dagordningen, även om den i tidningarna och teve handlar mer om person än politik. På väg att träffa min nyvunne vän som företräder partiet i riksdagen postar jag en fråga på min facebooksida:
Hej alla! Jag har en fråga som jag skulle bli glad för ditt svar på: Vad hoppas du att Socialdemokraterna fokuserar sin framtida politik på i allmänhet? Och kulturpolitik i synnerhet? Tänk och svara snabbt, inget flams, jag är uppriktigt nyfiken och behöver ditt svar inför ett möte jag ska på. Tack”.
Två timmar senare, en mängd svar och jag ser gryningen röra sig vidare mot soluppgång:

- Mer åt vänster. Mycket mer åt vänster. Nära samarbete med fackföreningsrörelsen. Skattefinansiera välfärden. Det ger arbete, mångfald och skapar bra grund för breda kultursatsningar.

- 1. Hitta en ny intern struktur, där man vågar ifrågasätta gamla roller och nya – som i sin tur ska skapa och signalera ett starkt och tydligt parti i sin samtid. 2. På riktigt lyfta rättvisefrågor. En kulturpolitik, som både tänker på de som utövar och de som upplever. En kulturpolitik som vågar, som lyfter mångfald och bredd på ett klyfigt sätt och samtidigt värnar det unika, det udda och det nya.

- Allmänt: Investera i välfärden, fokus på full sysselsättning, bryt de etniska klassklyftorna, ta tillbaka ordet frihet från högern. Kapitalet måste underordnas individen för att individen ska vara fri. Det går inte att kapitalet ska få äta upp våra skattemedel inför varje kris som det skapar. Kultur: Gör varje år, månad, vecka, dag, timme, minut sekund till ett mångkulturår.

- Vänster om marsch! Mer välfärd, mindre privatiseringar. Högre skatt på höginkomsttagare och kapital. Värna vård, skola och omsorg. Att betala skatt är ett sätt att hjälpas åt, för att citera Bamse:-) Kul tur för ett flertal, inte fin kul tur åt ett fåtal:-)

- Formulera en berättelse om det samhälle de vill skapa och förklara vägen dit. Några centrala områden som jag ser är välfärden i relation till en globaliserad värld. Och givetvis jämlikhets- och rättvisefrågor.

- Återinför kommunala musikskolan. Högre skatt på höginkomsttagarna. Satsa på järnväg och annan kollektivtrafik. Sluta privatisera skola, vård o omsorg. Sväng tillbaka åt vänster innan det är för sent.

- Åh, vilket möte ska du på? Hade velat vara med och diskuterat. Rapportera, är du söt!

- Förnya. Föryngra. Släpp fram nya förmågor. Socialdemokrater som inte lever i patriarken Perssons skugga. Jämställdhet. Delad föräldraledighet. Skattefinansierad välfärd. Försöka ge så många som möjligt samma möjlighet till utbildning. Höga skatter så att alla kan gå på teater museum opera och musik. Dvs mycket bidrag till kulturen så att den kan bli tillgänglig för alla. Jag vill rösta på en ung vital framåtsträvande socialdemokrati.

- Sälja ideologi och inte populism.

- Jamen att sluta med det där spåret att kultur är en vara som vilken annan och ska konkurrensutsättas och flest köpta/sedda är bäst och det där. Men det vet du ju. Kanske sossarna också? Måste höja mina krav kanske.

- Tydliga uttalade politiska mål och mer ideologisk diskussion på alla nivåer. Inga tomma löften. Hellre färre löften som är möjliga att infria. Skippa taktiken och håll en klar riktning. Åt vänster såklart. Fler unga, fler kvinnor, fler HBT-personer, fler med utländsk bakgrund på ledande poster. Instämmer gällande Bamse här ovan om skatter!

- Håller helt med gällande välfärd och skatter. Och så en storsatsning på miljöfrågorna så klart. Storsatsningar på att få folk att åka tåg. Vi måste bli av med kärnkraften en gång för alla också, vore fantastiskt om den frågan lyfts mer. Hm, blev inget om kulturpolitik nu….

- Underbar tråd!

- Kulturpolitiskt: bryt de stora institutionernas dominans på alla områden. Fram för medelstora museer, teatrar, musikensembler.

- Jag hoppas att sossarna lyssnar på Bengt Göransson!!!! Kolla in hans föreläsning på nätet! Där finns alla svar!

- Mer kultur till fler! Alltså, ut med kulturen i landet!

Och nu undrar jag förstås, vad hoppas du gällande Socialdemokraternas framtida politik? Jag är uppriktigt intresserad och min nya vän socialdemokraten med mig. Berätta gärna i en kommentar här nere.

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>